ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 


Ν.4139/2013 – ΦΕΚ A-74/20-3-2013
Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις.

 ΜΕΡΟΣ Α’
ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Άρθρο 2
Παραγωγή, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

1. Η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια, επεξεργασία, κυκλοφορία και με οποιονδήποτε τρόπο μεσολάβηση στη διακίνηση των ουσιών του πίνακα Α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3459/2006 (Α’103), είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Κράτους, που ασκείται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). Η διάθεση αυτών των ουσιών γίνεται μόνο σε εργαστήρια ή νοσοκομεία για την εκτέλεση εγκεκριμένων προγραμμάτων, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών.
2. Η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία γενικά των πρώτων υλών και των έτοιμων προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό, καθώς και η διακίνηση των ουσιών των φαρμακοτεχνικών προϊόντων και των ιδιοσκευασμάτων του πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3459/2006 (Α’103), γίνεται μόνο από το Κρατικό Μονοπώλιο Ναρκωτικών, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών, με ευθύνη του Ε.Ο.Φ., ο οποίος εκδίδει και τη σχετική άδεια.
3. Η παραγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των ουσιών του πίνακα Γ’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3459/2006 (Α’103), καθώς και των έτοιμων φαρμακοτεχνικών προϊόντων και ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες αυτές, γίνεται από νομικά και φυσικά πρόσωπα μέσω του Κρατικού Μονοπωλίου Ναρκωτικών, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών με ευθύνη του Ε.Ο.Φ., ο οποίος εκδίδει τη σχετική άδεια και ελέγχει τη διαδικασία. Η διάθεσή τους στα φαρμακεία, στις φαρμακαποθήκες και στα θεραπευτήρια γίνεται με ευθύνη και υπό τον έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
4. Η παραγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των ουσιών του πίνακα Δ’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3459/2006 (Α’103), καθώς και των έτοιμων φαρμακοτεχνικών προϊόντων και ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες αυτές, γίνεται από νομικά ή φυσικά πρόσωπα, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών με ευθύνη του Ε.Ο.Φ., ο οποίος εκδίδει και τη σχετική άδεια. Η διάθεσή τους στα φαρμακεία, στις φαρμακαποθήκες και στα θεραπευτήρια γίνεται με ευθύνη και υπό τον έλεγχο του Ε.Ο.Φ..
5. Η άδεια για την εισαγωγή και εξαγωγή των ουσιών, καθώς και των έτοιμων φαρμακοτεχνικών προϊόντων και ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες που υπάγονται στους πίνακες της παρ. 2 του άρθρου 1 χορηγείται με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών.

ΠΗΓΗ

Κορονοϊός: Αύξηση ρεκόρ στη χρήση κοκαΐνης και αντικαταθλιπτικών την χρονιά της πανδημίας

Ρεκόρ στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και αντικαταθλιπτικών έκαναν οι Έλληνες την χρονιά της πανδημίας και είναι χαρακτηριστικό πως η χρήση κοκαΐνης αυξήθηκε έως και τρεις φορές τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τις αναλύσεις των λυμάτων της.

Η παρακολούθηση ψυχοτρόπων και ναρκωτικών ουσιών στα λύματα της Αττικής ξεκίνησε το 2010. Στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης σημειώθηκε αύξηση στην χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τα τελευταίο χρόνο όμως της πανδημίας , οι αναλυτές του εργαστηρίου αναλυτικής χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών είδαν μια νέα πανδημία, μέσα στην πανδημία: αυτή της αύξησης ρεκόρ στη χρήση κοκαΐνης και αντικαταθλιπτικών.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, εδώ και δύο δεκαετίες αναλύει τα λύματα της πρωτεύουσας και η τελευταία χρονιά τον έχει προβληματίσει καθώς στις αναλύσεις βλέπει ανησυχητική αύξηση ρεκόρ στη χρήση κοκαΐνης.

Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο του 2019 , που η κατανάλωση ήταν 482 γρ. την ημέρα, στο πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020, φτάσαμε σε διπλασιασμό, στο δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο σε τετραπλασιασμό , ενώ ως το Μάρτιο του 2021 η κατανάλωση κοκαΐνης έφτασε πέντε φορές υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2019. Τον Μάρτιο του 2021 καταγράφηκε και η μεγαλύτερη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών σε σχέση με τη χρονιά πριν από την πανδημία.

«Για να αντιμετωπίσουμε την αβεβαιότητα της πανδημίας, τον φόβο ενός άγνωστου ιού, αλλά και την πλήξη του εγκλεισμού πολλοί θα καταφύγουν στη χρήση ουσιών για να βρουν ανακούφιση», λένε οι ειδικοί.

ΠΗΓΗ
https://youtu.be/LZuh9q7VdwU


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια